Ouders & Onderwijs wil kortere reistijd voor leerlingen speciaal onderwijs

Leerlingen op het speciaal onderwijs zijn vaak veel tijd kwijt om op school te komen. Een reistijd langer dan een uur is geen uitzondering. "Veel kinderen hebben al een dag erop zitten als ze op school aankomen", zei directeur van Ouders & Onderwijs Lobke Vlaming in het Radio-1-journaal. Dit meldt Ouders & Onderwijs.

"Sommige kinderen moeten veel te lang in de taxibus zitten. Soms wel twee uur per dag, vijf dagen per week. Deze kinderen hebben al extra zorg of ondersteuning nodig en daarvoor is dit natuurlijk veel te lang", aldus Lobke Vlaming.

Binnen 15 jaar

Ouders & Onderwijs kreeg honderden reacties van ouders na een oproep hierover. Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap geeft in een reactie aan dat het de bedoeling is om binnen 15 jaar zoveel mogelijk inclusief onderwijs te willen bieden. Maar Ouders & Onderwijs ziet graag dat er op korte termijn iets verandert voor de kinderen die lang onderweg zijn.

Maximale tijdsduur

Een mogelijkheid zou kunnen zijn om de norm naar beneden bij te stellen. Het vervoer wordt geregeld door de gemeente en nu geldt een maximale reistijd voor een enkele reis van 90 minuten, tenzij het door de afstand niet mogelijk is om binnen deze maximale tijdsduur te blijven. Wellicht is het realistischer dit zonder restricties terug te brengen naar 45 minuten of minder. En anders passend onderwijs dichterbij mogelijk te maken.

Kinderen in groep 8 zijn qua tijd gemiddeld twee uur per week kwijt aan reizen. Bij kinderen in het speciaal onderwijs ligt dat anders. Daar zijn kinderen wel 16 uur per week onderweg. De reden dat het zo lang moet duren is dat sommige leerlingen als eerste worden opgehaald en de taxibus dan ver moet omrijden om ook nog andere kinderen op te halen.

Extra zorg en ondersteuning

Lobke Vlaming vindt deze situatie kwalijk. "Er wordt een planning gemaakt en als jij de pech hebt als eerste te zijn moet je het hele ritje mee." Juist voor deze leerlingen is dat niet passend vindt Vlaming. "Ze zitten niet voor niets op het speciaal onderwijs. Ze hebben extra zorg en ondersteuning nodig. Ze zijn buitengewoon kwetsbaar en zitten dus wel anderhalf uur per dag in dat busje."

Het is een belangrijk aandachtspunt voor Ouders & Onderwijs om hier verandering in te brengen. Het zou ook nog mogelijk zijn om de afstand tussen het regulier onderwijs en het specaal onderwijs kleiner te maken. Door specialistische kennis te delen is er een kans dat het kind in kwestie ook naar het regulier onderwijs kan.  

Door: Nationale Onderwijsgids

Lees ook: Weinig empathie en lange reistijden: klachten over leerlingenvervoer lopen op