boek slechtziende schrijver Corné Hermans (12)

Corné Hermans heeft de ziekte van Stargardt en is 80 procent van zijn zicht verloren. Toch heeft hij een kinderboek geschreven. Maandag 21 juni om 14:00 uur signeert wethouder Yvonne van Delft in Naturalis Leiden zijn boek Pak het Bot!. In aanwezigheid van de kinderen van groep 8 van basisschool de Vink zal zij bovendien een simulatiebril op zetten en signeert ze 10 exemplaren. De opbrengst van het boek én de sponsorloop van de klasgenoten van Corné, gaan naar het Oogfonds, zo meldt het fonds.

Wethouder Yvonne van Delft kijkt een moment door de ogen van Corné door een simulatiebril die de oogziekte van Stargardt simuleert. De signeersessie is een vervolg op de boeklancering van het debuut van Corné op 28 april jl.. Binnen een maand waren de 100 boeken uitverkocht! Via de crowdfundingactie is al veel geld opgehaald. De gehele opbrengst gaat naar onderzoek om de ziekte van Stargardt te stoppen. Wetenschappelijk onderzoek is hoopgevend voor Corné! Professor Rob Collin ontwikkelt een moleculaire pleister, waarmee de oorzaak, het genetisch defect, kan worden afgeplakt en de oogziekte geen kans heeft. Voor 1.000 euro kan er één pleister getest worden op één specifieke gen-mutatie. Daarmee is een patiënt zoals Corné geholpen.
 

Sponsorloop door leerlingen groep 8

Wethouder van Delft komt naar Naturalis om de boeken te signeren, aandacht te vragen voor deze vreselijke oogziekte en de kinderen van groep 8 te bedanken voor hun enorme inzet voor hun klasgenoot. De leerlingen hebben met elkaar een sponsorloop gehouden. Zij hebben met een simulatiebril op meegedaan aan een sponsorloop, om te ervaren hoe het is om te leven met minder zicht. Tijdens de signeersessie in Naturalis Leiden overhandigen zij de cheque met de opbrengst.
 

Steeds meer kinderen met oogproblemen

1 miljoen Nederlanders hebben een oogprobleem. Het Oogfonds is een super actieve organisatie met een grote ambitie: niemand meer blind of slechtziend. Eén op de vijf Nederlanders krijgt in zijn leven te maken met problemen met het zicht. Maculadegeneratie en staar zijn de meest voorkomende oogproblemen bij volwassenen. Stargardt is een vorm van maculadegeneratie die al op jonge leeftijd begint. Steeds méér kinderen krijgen te maken met oogproblemen door de toenemende myopie in Nederland.
 
Door: Nationale Onderwijsgids