Gezonde Basisschool van de Toekomst breidt uit: 'Ook politici zijn enthousiast'

Het project ‘De Gezonde basisschool van de toekomst’ is een groot succes. Vier jaar lang kregen kinderen op twee Limburgse basisscholen een gezond lunchbuffet en een verlengd dagprogramma vol beweging en cultuur. De resultaten zijn veelbelovend: leerlingen hadden veel minder overgewicht dan kinderen op reguliere basisscholen. Ook werden ze minder gepest en zaten ze beter in hun vel. “Ik had niet durven dromen dat het zo zou uitpakken”, zegt onderzoeker Onno van Schayck.

Basisschooldirecteur en kwartiermaker Marc Hendriks maakt andere basisscholen en gemeentes warm voor het project. Het streven is om in 2023 minimaal 30 scholen in Limburg mee te laten doen. Daarna moet de rest van Nederland volgen. De interesse uit Den Haag is groot, volgens Hendriks. “We hebben veel enthousiaste politici op bezoek gehad. Lilianne Ploumen, Arie Slob, Sander Dekker.”
 
Nu is het zaak om de overheid ervan te overtuigen een deel van de kosten over te nemen. Want het project is niet gratis. “Per leerling kost het ongeveer 4,50 euro per dag”, vertelt Hendriks. “We vragen een bijdrage aan ouders, maar het is wel belangrijk dat ieder kind mee kan doen. De kracht zit juist in het aanpakken van sociale ongelijkheid.” 
 
Wil je meer weten over De Gezonde Basisschool van de Toekomst? Lees het hele interview hier.
 
Door: Nationale Onderwijsgids