4 mei: kinderen leggen op ieder graf een bloem op Nationaal Ereveld Loenen

Gisteren, aan de vooravond van dodenherdenking, hebben twintig kinderen en jongeren in de leeftijd van 6 tot 20 jaar op alle bijna 4000 graven op Nationaal Ereveld Loenen een gerbera gelegd. Vandaag, op 4 mei, worden ook bloemen gelegd op de 850 graven op Militair Ereveld Grebbeberg. Dit meldt Oorlogsgravenstichting.

De bloemlegging is vorig jaar ontstaan uit een idee van Karin van Dam, moeder van Timo Smeehuijzen, één van de oorlogsslachtoffers op het ereveld. Een groep jonge mensen heeft dit idee vervolgens omarmd. Karin van Dam: “Ik wilde graag op elk graf een bloem. De kinderen zijn niemand vergeten! En een kindergeheugen gaat nog heel lang mee…”
 
De beelden van de bloemlegging worden uitgezonden tijdens Eerbewijs 2021, de 4 mei herdenking op Nationaal Ereveld Loenen. Omroep Gelderland zendt de herdenking op 4 mei live uit tussen 13.30 uur en 14.30 uur. Daarnaast is de herdenking ook te volgen via de website en facebookpagina van de Oorlogsgravenstichting.
 

Over Nationaal Ereveld Loenen

Nationaal Ereveld Loenen is de laatste rustplaats van bijna 4.000 Nederlandse oorlogsslachtoffers: militairen en burgers. Zij verloren hun leven tijdens de Tweede Wereldoorlog of tijdens gewelddadige conflicten daarna – zoals in voormalig Nederlands-Indië of tijdens vredesmissies. Nationaal Ereveld Loenen wordt beheerd door de Oorlogsgravenstichting.
 
Door: Nationale Onderwijsgids