Gebruik Nationaal Programma Onderwijs om te investeren in buitenlessen

De PO-Raad wil dat het nieuwe kabinet gaat zorgen voor “een kansrijker onderwijsstelsel”, met kansen voor ieder kind. IVN Natuureducatie en Jantje Beton willen dat er hierbij ook gekeken gaat worden naar het gebruik van buitenruimtes en schoolpleinen, omdat veel kinderen er niet voor gemaakt zijn om dag in, dag uit in de schoolbanken te zitten. Daarom doen de twee organisaties een dringende oproep aan Den Haag dat de Nederlandse schoolpleinen op de schop moeten. Dit meldt ANP Expert Support.

“Een gezonde, groene buitenruimte kan namelijk het begin vormen van een verandering van het onderwijssysteem”, aldus Vincent van der Veen van IVN Natuureducatie. “De buitenruimte is namelijk een geweldig klaslokaal.”

Nationaal Programma Onderwijs

Het demissionaire kabinet heeft onlangs 8,5 miljard euro toegezegd voor een Nationaal Programma Onderwijs. “Natuurlijk zijn wij daar blij mee, maar over buitenles wordt niet gesproken”, zegt Van der Veen. “En dat terwijl allerlei onderzoeken al jaren aangeven dat rekenen en taal in de buitenlucht een zeer positieve invloed heeft op kinderen. Het is gezond, ze bewegen meer, ze kunnen zich beter concentreren en de lesstof blijft beter hangen.”

Buitenlessen

IVN Natuureducatie heeft DUO nieuw onderzoek laten doen naar buitenlessen. Van der Veen: “Daaruit blijkt dat tachtig procent van de basisscholen hierin geen beleid heeft en dat amper één procent van de lessen nu buiten plaatsvindt. Dat is echt triest. Juffen en meesters geven namelijk zelf aan dat ze wel 25 procent van de lessen buiten willen geven, maar dat ze hiervoor onvoldoende zijn toegerust. Ook de omgeving, dus het schoolplein, is hiervoor vaak ongeschikt. Tachtig procent van de schoolpleinen zijn nu stenen woestijnen. Daarin moet verandering komen.”

IVN Natuureducatie, Jantje Beton en ook Gemeenten voor Duurzame Ontwikkeling (Vereniging GDO) willen dat het nieuwe kabinet ervoor zorgt dat in 2025 tenminste de helft van de basisscholen over een gezond, groen, aantrekkelijk schoolplein beschikt. Ook moet dan zeker tien procent van de lessen buiten worden gegeven.

Door: Nationale Onderwijsgids