Consumentenbond wil actie tegen misleiding door TikTok

De Consumentenbond wil dat toezichthouders ingrijpen bij TikTok. Het videoplatform, waar vooral jongeren filmpjes op delen, zou gebruikers misleiden en kinderen onvoldoende bescherming bieden tegen ongepaste inhoud en reclames. De bond heeft met zeventien andere Europese consumentenorganisaties een klacht tegen TikTok ingediend.

"TikTok houdt er veel te weinig rekening mee dat de doelgroep voornamelijk uit kinderen bestaat", zegt directeur Sandra Molenaar van de Consumentenbond. "Het platform gebruikt kinderen schaamteloos als billboards en het verzuimt video’s af te schermen die ongeschikt zijn voor deze jonge doelgroep." Populaire 'influencers' spannen kinderen vaak voor hun karretje, vindt Molenaar, door ze bepaalde commerciële producten aan te laten prijzen.

Vorige week maakte minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) bekend dat ze werkt aan een gedragscode voor politieke advertenties op sociale media. TikTok heeft net als onder meer Facebook en Youtube medewerking toegezegd. Een grote meerderheid in de Tweede Kamer staat achter zo'n gedragscode.

Door: ANP