Gezondheidsaanpak jongeren: een fijn leven hebben en lekker in je vel zitten

Als scholen en zorg- en welzijnsorganisaties willen werken aan de gezondheid van jongeren in achterstandswijken, dan moeten ze dit samen met de jongeren aanpakken. Een fijn leven hebben en lekker in je vel zitten staan dan voorop. Dit blijkt uit het promotieonderzoek van Eva Lems aan de Vrije Universiteit Amsterdam, zo meldt de VU.

In de afgelopen 10 jaar is overgewicht onder jongeren sterk toegenomen. Vooral jongeren uit achterstandswijken vormen een risicogroep, maar zijn lastig te motiveren om een gezondere levensstijl te hebben. Dit komt onder andere doordat ongezond eten een belangrijke sociale activiteit is. Geldgebrek zorgt ervoor dat het duurdere gezonde voedsel minder gekocht wordt.
 
Om gezondheidspromotie voor jongeren uit achterstandswijken te verbeteren moeten scholen, zorg- en welzijnsorganisaties, bedrijven en de gemeente goed samenwerken, ziet Lems. Maar het belangrijkste is dat volwassenen positief kijken naar jongeren, beter luisteren naar wat jongeren nodig hebben en samen met hen oplossingen bedenken en nieuwe gezondheidspromotie creëren. 
 
Door: Nationale Onderwijsgids