'Breng kind meteen naar SEH als het desinfectie-middel in het oog krijgt'
Kinderen moeten extra oppassen voor de desinfecterende gels die nu overal klaarstaan.  Deze gels staan veelal op ooghoogte van kinderen. Komt er iets van in hun ogen, dan veroorzaakt dat een chemische verbranding, waarschuwt het Oogziekenhuis in Rotterdam. Dit meldt RTV Rijnmond. 
 
Oogarts Tjeerd de Faber raadt ouders en begeleiders van kinderen met desinfecteermiddel in hun ogen aan om deze direct te spoelen met water, ook in een winkelcentrum of supermarkt - en daarna meteen naar de spoedeisende hulp te gaan. In de gels zitten vaak tussen de 70 en 80 procent alcohol en kan binnen een paar minuten de vitale cellen in het oog kapot maken.
 

Beschermingslaagje

“Kindjes die je op dat moment niet goed kunt onderzoeken, moet je met spoed onder narcose brengen om dat spul zo snel mogelijk weg te spoelen of weg te schaven”, zegt De Faber. Het oog maakt dagelijks tienduizend cellen aan om een beschermingslaagje te maken en zonder die cellen loop je een groot risico op blindheid. “Kinderen onder de 7 jaar kunnen een lui oog krijgen.”
 
Door: Nationale Onderwijsgids