Hoe maak je de anderhalvemetersamenleving inclusief?

Nederland bereidt zich voor op de anderhalvemetersamenleving. Die samenleving moet wel voor iedereen toegankelijk zijn. Maar hoe doe je dat, als je de instructies niet begrijpt of niet kan lezen? Als je met een visuele beperking afzettingen of instructies niet kunt zien? Als mensen die slechthorend zijn door mondkapjes niets meer kunnen verstaan? Wat als mensen in een rolstoel de lift nu niet kunnen gebruiken? Ieder(in) heeft hiervoor 8 aanbevelingen opgesteld. Dit meldt Ieder(in).

Ondernemers, vervoerders, gemeenten en Rijk maken protocollen waarin staat hoe we in Nederland veilig en op anderhalve meter afstand kunnen reizen, werken, naar school gaan, winkelen en recreëren. Wil de anderhalvemetersamenleving werken voor mensen met een beperking, moeten zij betrokken worden bij het maken van deze protocollen. Vaak kan met eenvoudige maatregelen veel mogelijk gemaakt worden. Zo kunnen mensen op gelijke voet blijven meedoen.
 
De 8 aanbevelingen laten zien waar je aan moet denken bij toegankelijkheid. Organisaties van mensen met een beperking kunnen daarnaast gerichte informatie geven over wat voor hun achterban belangrijk is bij de toegankelijkheid. Zo heeft bijvoorbeeld de Oogvereniging een overzicht gemaakt van de aandachtspunten voor blinde en slechtziende mensen.
 
 
Door: Nationale Onderwijsgids