Zo verliep de heropening van deze 3 basisscholen

Sinds maandag 11 mei zijn de basisscholen weer gedeeltelijk open. In welke vorm precies, dat mochten ze zelf beslissen. De ene basisschool koos ervoor leerlingen dagdelen naar school te laten komen. De andere school gaf de voorkeur aan een paar keer per week een volle dag. Hoe zijn ze tot een besluit gekomen? Wat is het beleid bij kinderen die alsnog thuisblijven? En wat als leraren zelf kwetsbaar zijn? 

Wij vroegen drie basisscholen hoe ze de heropening hebben aangepakt. Op De Wilge in Hilversum is gekozen voor het opsplitsen van klassen in een ochtend- en een middaggroep. Niet heel handig, volgens lerares Rianne van Leeuwen. “Nu hebben we maar 2,5 uur per groep. Daarin kun je zo weinig behandelen.” 
 
Op sbo De Horizon in Zoetermeer gaan leerlingen wel de hele dag naar school, Er zijn verschillende starttijden en nieuwe ingangen. Sabine Princen, lerares in groep 8, is normaal niet zo van de organisatie, maar leert nu een hoop. Op basisschool Futura in Heerenveen is de heropening weer anders ingericht. Directeur Fenny Heidema: “Het leerrendement is ’s middags lager dan ’s ochtends. Dus splitsen wij de klassen niet op.”
 
Wat ze wel doen op Futura? En waar je nog meer allemaal aan moet denken als je een basisschool opent in coronatijd? Fenny, Rianne en Sabine vertellen het in dit interview.
 
Door: Nationale Onderwijsgids