Lockdown is kans voor scholen om opnieuw veiligheid te creëren voor gepest kind

Niet elke basisschoolleerling ziet reikhalzend uit naar de heropening van de scholen aanstaande maandag. Voor kinderen die op school gepest worden was de lockdown een welkome adempauze. Voor scholen is het een kans om opnieuw een veilige situatie te creëren voor ieder kind. Dit meldt NU.nl.

Zo’n 10 procent van alle basisschoolleerlingen wordt gepest. Voor een groot aantal van hen was het daarom een verademing dat zij een poos niet naar school hoefden. Onderwijsprofessionals en pedagogen zien dat veel kinderen een grote verandering doormaakten. Ze zijn meer ontspannen, slapen beter, en kunnen zich beter concentreren op hun schoolwerk. Ook gaat hun sociaal-emotionele ontwikkeling met sprongen vooruit. Zo zag een moeder haar kind van 4,5 jaar in enkele weken veranderen van een angstig en onzeker jongetje in een vrolijk, ondernemend en creatief kind met veel zelfvertrouwen.
 

Een veilige plek voor álle kinderen

De heropening van de scholen komende maandag is voor gepeste kinderen dus extra spannend. Veel kinderen zijn bang dat het pesten dan gewoon weer verder gaat. Stichting School en Veiligheid ziet hierin een belangrijke taak voor de scholen weggelegd. "Het is een kans om opnieuw met elkaar af te spreken hoe je met elkaar omgaat. En om kinderen die zich nooit veilig hebben gevoeld het gevoel te geven dat ze gezien worden en dat er vertrouwenspersonen zijn bij wie ze terechtkunnen."
 
Want alleen in een situatie waarin kinderen zich veilig en geborgen voelen, komen ze toe aan de ontwikkeling van hun talenten.
 
Door: Nationale Onderwijsgids