FNV eist dat sluiting De Hoenderloo Groep wordt opgeschort

FNV Zorg & Welzijn en werknemers van De Hoenderloo Groep eisen dat de sluiting van hun organisatie wordt opgeschort en dat minister De Jonge, samen met hen, naar een beter scenario gaat kijken voor continuering van De Hoenderloo Groep. Dit meldt FNV.

Ondanks weken van protest door zowel medewerkers als diverse politici en een onderzoek van Een Vandaag en Follow the Money, waaruit blijkt dat de financiële problemen minder groot zijn dan werd beweerd, heeft de Raad van Bestuur van Pluryn vandaag toch aangekondigd De Hoenderloo Groep definitief te sluiten. Door de sluiting komen kwetsbare kinderen op straat te staan en verdwijnt de expertise voor deze complexe vorm van jeugdzorg uit de sector. Aanstaande vrijdag komen de leden bijeen om vervolgstappen te bespreken.
 
Op 19 februari stuurde de FNV namens de actiegroep van de jeugdhulpverleners nog een brief aan de minister, waarin ze een dringend beroep op hem doen op de wettelijke plicht voor continuïteit van cruciale, regio-overstijgende jeugdzorg voor Nederland, wat De Hoenderloo Groep biedt. “Vooralsnog heeft de minister alleen gesproken met het bestuur van Pluryn, maar niet met de experts op de werkvloer zelf; de medewerkers. Zij weten als geen ander welke zorg deze groep kwetsbare jongeren nodig heeft”, zegt Jan Verhoeven, FNV-bestuurder in oost Nederland. “Door sluiting van De Hoenderloogroep komen de kinderen die er nu wonen, kinderen die op de wachtlijst staan en toekomstige kinderen die deze complexe zorg nodig hebben, allemaal thuis te zitten. Er is geen alternatief voor deze kinderen in Nederland. Daarmee verdwijnt ook de expertise uit de sector, die zo hard nodig is. Sluiting van De Hoenderloo Groep is een onverantwoorde vernietiging van jarenlang opgebouwde kennis en middelen. In plaats van sluiten is investeren nodig.”            
 
Landelijk FNV-bestuurder voor jeugdzorg Maaike van der Aar: "Het zou heel fijn zijn als minister De Jonge eindelijk wel eens luistert naar jeugdzorgwerkers. Medewerkers in de jeugdzorg worden in de hele sector structureel onvoldoende betrokken bij beleid en besluit. En dat is natuurlijk heel gek, want zij hebben wel de expertise."
 
Door: Nationale Onderwijsgids