Medewerkers van sluitende Hoenderloo Groep willen gesprek met minister De Jonge

De voorgenomen sluiting van gespecialiseerde jeugdzorg- en onderwijsinstelling De Hoenderloo Groep (DHG) in Hoenderloo en Deelen is onverantwoord en een vernietiging van jarenlange opgebouwde kennis. De 15 miljoen euro die moederorganisatie Pluryn het Rijk vraagt voor de sluiting en de subsidieregeling van het Rijk voor jeugdzorginstellingen in moeilijkheden, kunnen beter worden gebruikt voor behoud en verbetering van DHG en Pluryn. Dat schrijven FNV en betrokken jeugdhulpverleners van De Hoenderloo Groep in een brief aan minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Dit meldt FNV.

Volgens de FNV-actiegroep van de jeugdhulpverleners zijn elders in Nederland én binnen moederorganisatie Pluryn  onvoldoende geschikte andere plekken die deze vorm van jeugdzorg en onderwijs aanbieden. Volgens de FNV en de medewerkers is De Hoenderloo Groep juist het aangewezen antwoord op de wens van de kamer om expertisecentra op te richten voor de meest complexe vormen van jeugdzorg. Daarom moet er niet worden afgebroken, maar juist worden geïnvesteerd in de Hoenderloo Groep. Zij worden daarin gesteund door hoogleraar jeugdzorg Annemiek Harder.
 
Vakbond FNV en de jeugdzorgmedewerkers doen in de brief een dringend beroep op de wettelijke plicht van de minister voor continuïteit van cruciale jeugdzorg voor Nederland. Zij willen snel met hem in gesprek om hun zorgen en ideeën met hem te bespreken. 
 

Zorg en onderwijs

Jan Verhoeven, bestuurder FNV Zorg & Welzijn: "Het gaat medewerkers aan het hart dat er zo wordt omgegaan met kwetsbare jongeren. Pluryn schetst een beeld dat er via ‘natuurlijk verloop’ en ‘andere locaties binnen Pluryn’ een sluitend plaatje is dat er voor alle kinderen een plek komt. Maar de medewerkers én de ouders zien een hele andere realiteit dan de papieren werkelijkheid van Pluryn. En is het beeld van kinderen die zonder goede zorg en onderwijs straks thuis komen te zitten, terwijl zij niet zonder reden niet meer thuis konden wonen."
 
Begin december werd bekend dat Pluryn de Hoenderloo Groep in Hoenderloo en Deelen wil sluiten. Vakbond FNV, medewerkers en ouders voeren sindsdien actie tegen dit besluit. Nieuwe acties van medewerkers worden voorbereid om sluiting te voorkomen.
 
Door: Nationale Onderwijsgids