Prentenboek van het Jaar 2020 is Moppereend

Vorig jaar hebben Nederlandse jeugdbibliothecarissen Moppereend gekozen als het Prentenboek van het Jaar 2020. Het boek gaat over een eend die van mopperig naar extreem chagrijnig gaat. Het boek speelt een hoofdrol bij de Nationale Voorleesdagen die op 22 januari van start gaan.

Moppereend is geschreven door Joyce Dunbar, geïllustreerd door Petr Horáček en vertaald door Jesse Goossens. Het boek gaat over een eend die van mopperig naar extreem chagrijnig gaat. Maar hoe donker de donderwolk boven haar hoofd ook is, uiteindelijk klaart zelfs de donkerste wolk op.
 

Na regen komt zonneschijn

De jury zei destijds over het boek: "Moppereend is een veelzijdig prentenboek dat alle peuters en kleuters aanspreekt en veel stof geeft om over te praten. De illustraties zijn prachtig, kleurrijk en herkenbaar. De tekst is eenvoudig en helder. Ook is het thema mooi neergezet, want: iedereen heeft wel eens een mopperbui of een donderwolk boven zijn hoofd. Maar je hebt elkaar nodig om de lucht weer te klaren, want na regen komt zonneschijn.”
 

Nationale Voorleesontbijt

Prinses Laurentien zal uit het boek voorlezen tijdens voor tijdens het Nationale Voorleesontbijt op woensdagochtend 22 januari 2020. Het boek speelt een hoofdrol bij de Nationale Voorleesdagen; het doel van De Nationale Voorleesdagen is het stimuleren van voorlezen aan kinderen die zelf nog niet kunnen lezen.
 
Via deze link is een kort interview te zien met Moppereend zelf.
 
Door: Nationale Onderwijsgids