Normal_minister_hugo_de_jonge_volksgezondheid_2

Twee ervaringsdeskundigen trekken sinds vorige week op met minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid. Onder de noemer ‘kennercadeau’ gaan Sietse Penterman en Lisa Hinderks in gesprek over hun leven met een beperking. Het is de bedoeling dat ze het komende jaar op verschillende momenten met de minister in gesprek gaan over verschillende onderwerpen en over wat er voor hen nodig is om mee te kunnen doen. Het doel van de samenwerking: meer aandacht voor de leefwereld van mensen met een beperking. Dit meldt Ieder(in).

Lisa is student algemene sociale wetenschappen en woont in Utrecht. Zij is verbonden aan de Nederlandse Dove Jongeren. Tijdens de aanslag in Utrecht op 18 maart ging haar oproep voor crisiscommunicatie in gebarentaal viral. Sietse heeft een lichamelijke beperking en woont in Enschede. Hij krijgt een Wajong-uitkering en werkt nu als vrijwilliger voor een administratie bemiddelingskantoor waar budgethouders worden ondersteund. In zijn vrijetijd speelt hij in de rolstoelhockey competitie.
 

TOEGANKELIJKHEID MOET VOOR IEDEREEN VANZELFSPREKEND ZIJN

Voor mensen met een beperking of chronische ziekte is goede zorg en ondersteuning de basis om mee te kunnen doen. Maar zeker ook voor jonge mensen komt er nog veel meer bij kijken. Denk bijvoorbeeld aan toegankelijk vervoer, een passende opleiding, het vinden van werk, het hebben van een passend inkomen, betaalbaar kunnen wonen en ook in je vrije tijd kunnen doen wat je wilt. Toegankelijkheid moet overal en voor iedereen vanzelfsprekend zijn. Wij hopen dat het gesprek tussen de Minister en Lisa en Sietse eraan bijdraagt dit dichterbij te brengen.
 

WERKBEZOEK EN EVENEMENTEN 

Het is de bedoeling dat Lisa en Sietse het komende jaar op verschillende momenten met de minister in gesprek gaan over verschillende onderwerpen. Minister de Jonge neemt Lisa en Sietse mee op werkbezoeken en zij nemen hem mee naar evenementen die voor hen belangrijk zijn.
 
Door: Nationale Onderwijsgids