Normal_agenda__plannen__schoolagenda

De prikkelarme schoolagenda, speciaal ontwikkeld voor scholieren met een auditieve en/of communicatieve beperking of een taalontwikkelingsstoornis (tos), is vernieuwd. Hierdoor is de agenda nog beter leesbaar en overzichtelijk. Door de bijzondere vormgeving helpt deze schoolagenda zonder afleiding, leerlingen en studenten in alle soorten onderwijs. Dit meldt Stichting Doe Maar Zo!

De prikkelarme kleurrijke schoolagenda helpt scholieren en studenten met dyslexie, adhd, autisme (ass), leerproblemen of een taalontwikkelingsstoornis (tos) met huiswerk, plannen en verkrijgen van overzicht. De agenda oogt fris door de vrolijke kleuren, biedt veel structuur en bevat een leeslint. Hij is lekker duidelijk en bevat geen overbodige informatie. Elke weekdag heeft een eigen kleur. De datum is geschreven met duidelijke letters en pictogrammen geven visuele ondersteuning. Hierdoor is de agenda ook te gebruiken door (z)mlk leerlingen en mensen die laaggeletterd zijn. De picto-ondersteuning is niet hinderlijk voor leerlingen die deze visuele ondersteuning niet nodig hebben.
 
Het lettertype is geschikt voor beginnende lezers. Er worden geen hoofdletters gebruikt en de letters lijken op schrijfletters. Er is gelet op de beschrijfbaarheid van het papier, met diverse schrijfmaterialen zoals potlood en stift. Het papier is extra stevig voor minder geoefende schrijvers. Feestdagen/bijzondere dagen zijn niet voorgedrukt. Het is de bedoeling om samen met de gebruiker de agenda in te richten. Een lijst met alle feestdagen is opgenomen in de agenda. Het calendarium van de agenda loopt tijdens de zomervakantie door. Hierdoor kunnen aangeleerde vaardigheden gedurende de vakantieperiode worden toegepast, zodat deze behouden blijven. Verder is er ruimte gereserveerd voor lesroosters, cijferlijsten, lerarenpagina’s, vriendenpagina’s en weeknummers.
 
In aanvulling op de schoolagenda is een maandkalender in te zetten. Deze wandkalender heeft dezelfde kenmerken en gebruiksgemak als de schoolagenda. Voor leerlingen die dat prettig vinden is een set pictogramstickers te bestellen, die bij de schoolagenda en kalender te gebruiken is. De agenda wordt zowel in het reguliere als het speciaal onderwijs gebruikt en is geschikt voor leerlingen tussen de 10 en 20 jaar.
 
Door: Nationale Onderwijsgids