Normal_lwf_nsgk_0296

Gisteren, maandag 3 december, was het de Internationale Dag van Personen met een Handicap. Een dag in het leven geroepen om aandacht te vragen voor de positie van gehandicapten. De Nederlandse Stichting voor het Gehandicapte Kind (NSGK) doet dat 365 dagen per jaar. De stichting komt op voor kinderen die door een beperking aan de zijlijn staan, met de hulp van Marie Claire (11), Julian (12) en Robin (10). Zij zijn begin november na een spannende finale gekozen als nieuwe kinderambassadeurs van NSGK. Want wie kan de belangen van gehandicapte kinderen beter behartigen dan drie gehandicapte kinderen?

Alle drie weten ze hoe het is buitengesloten te worden. Zo frustreert het Robin dat ze nooit verder dan de tweede ronde komt bij een talentenshow. Door zijn spierziekte kan Julian niet met alle gymoefeningen mee doen. En Marie Claire speelt weinig met kinderen uit haar buurt: ''Ik kan niet alles wat zij kunnen. Ze vinden mijn handicap ook maar een beetje raar.'' Dat moet anders, stellen de ambassadeurs. En daar gaan zij wat aan doen.

Van doelen die redelijk gemakkelijk te bereiken zijn (uitrolbare matten op stranden) tot persoonlijke ambities (de nieuwe Martin Garrix worden): deze ambassadeurs zijn niet bang groot te dromen. Lees in dit interview wat Marie Claire, Julian en Robin dit jaar allemaal willen bereiken a;s NSGK kinderambassadeur en waarom.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids / Bente Schreurs