Normal_the-ball-488700__340

Aanstaande vrijdag 16 november organiseert het KPN Mooiste Contact Fonds tijdens de UEFA Nations League-wedstrijd Nederland-Frankrijk een bijzondere actie met KlasseContact. Manuela Hoogendoorn (12) van de Juliana van Stolbergschool te Rotterdam kijkt dan via een ICT-set vanuit huis met haar klas mee, zodat ze de wedstrijd kan beleven alsof ze zelf op de tribune zit. Dit meldt KlasseContact.

Manuela is patiënt van het Sophia Kinderziekenhuis, waar ze regelmatig te vinden is vanwege haar erfelijke huidaandoening. Via de KPN Klasgenoot van KlasseContact kan zij tijdens periodes dat ze niet fysiek in de klas aanwezig is toch meedoen met de lessen. In 2018 volgen in totaal 1.050 leerlingen hun lessen met eenzelfde ict-set. 

Tijdens de wedstrijd Nederland–Frankrijk brengt KlasseContact zijn concept voor het eerst buiten het klaslokaal. Manuela kan hierdoor de wedstrijd volwaardig, op dezelfde manier als haar klasgenootjes beleven. KlasseContact tracht hiermee te laten zien hoe kinderen door middel van technologie niet alleen kunnen deelnemen aan bijzondere momenten in de klas, maar ook kunnen meedoen met leeftijdsgenoten buiten de schoolmuren. Manuela verraste eerder deze maand via de ict-set haar hele klas met de uitnodiging om samen de wedstrijd in De Kuip te kijken. 

Mark Versteegen, directeur van het KPN Mooiste Contact Fonds: “Kinderen die lange periodes niet op school kunnen zijn vanwege ziekte, missen niet alleen de lessen maar vooral ook het contact met klasgenoten. Een sociaal leven is voor een kind niet vanzelfsprekend als je veel tijd doorbrengt in het ziekenhuis of thuis. Het gezamenlijke initiatief van het KPN Mooiste Contact Fonds en de KNVB, waar KPN ook sponsor van is, laat zien hoe kinderen door middel van ICT volwaardig mee kunnen draaien met leeftijdsgenoten, zowel binnen als buiten het klaslokaal."

KlasseContact is het langstlopende initiatief van het KPN Mooiste Contact Fonds en verbindt al tien jaar langdurig zieke kinderen met hun klasgenootjes. Uit onderzoek is gebleken dat KlasseContact de drempel om terug naar school te gaan voor zieke kinderen met 81 procent verlaagd. Ruim 3.300 scholieren hebben middels KlasseContact op afstand lessen gevolgd en hebben door het contact met klasgenoten een rijker sociaal leven gekregen.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids