Normal_9865

AMSTERDAM (Novum) - De 'knellende' invoeringstermijn en de forse bezuinigingen maken het onmogelijk passend onderwijs te verzorgen voor kinderen die extra aandacht nodig hebben. Dat stellen vakbonden en verschillende onderwijs- en patiëntenorganisaties dinsdag in een advertentie in de Volkskrant.

Het wetsvoorstel passend onderwijs, dat deze week wordt besproken, zorgt er volgens hen voor dat het speciaal onderwijs door de klassenvergroting zijn functie als veilige haven verliest. "Het fundament van betrokkenheid, kennis, kwaliteit, specifieke expertise en veiligheid is immers wegbezuinigd."

De organisaties roepen de Kamerleden op te kiezen voor een 'ander' passend onderwijs. Zij zouden moeten aansturen op een onderwijs waarbij het kind en de kwaliteit van onderwijs gewaarborgd zijn. "Neem de scholen de menskracht en instrumenten niet af dat waar te maken."

Duizenden docenten trekken dinsdag naar de Amsterdam Arena voor een staking tegen de bezuinigingen op het passend onderwijs. Zeker 1737 scholen houden de deuren dicht vanwege het stakende personeel. Op ruim 3360 scholen wordt gestaakt.

Minister van Onderwijs Marja van Bijsterveldt (CDA) wil driehonderd miljoen euro bezuinigen op het passend onderwijs. De bonden vrezen dat personeel massaal op straat wordt gezet, een hogere werkdruk en een slechtere kwaliteit van het onderwijs.