Normal_8906

DEN HAAG - Gemeenten en het onderwijs komen in de problemen als minister Marja van Bijsterveldt (Onderwijs) haar plannen voor het passend onderwijs doorvoert. Dat schrijft de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) in een brief aan de Tweede Kamer.

De vereniging zegt bijvoorbeeld dat door de voorgenomen wijzigingen de kosten voor het vervoer van leerlingen niet zijn te overzien. Bovendien is het schoolbesturen en gemeenten onduidelijk of zij geld krijgen voor eventuele aanpassingen aan schoolgebouwen, als dat nodig is omdat ze leerlingen krijgen die extra zorg nodig hebben.

Het plan van Van Bijsterveldt stimuleert scholen om zich te specialiseren in het geven van onderwijs aan een specifieke groep zorgleerlingen. Daardoor kunnen voor leerlingen afstanden naar hun school groter worden en dat kan leiden tot hogere kosten voor het vervoer, zo vreest de VNG.

Reguliere onderwijs
Volgens het kabinet is ingrijpen bij het passend onderwijs noodzakelijk omdat de kosten ervan de afgelopen jaren enorm zijn gestegen. Kinderen met problemen zouden meer naar het reguliere onderwijs moeten. Daardoor staan duizenden banen in het onderwijs op de tocht.

De gemeenten voerden in juni al overleg over de knelpunten in het passend onderwijs, maar volgens de VNG heeft dat nog niet geleid tot een oplossing.