Normal_webcam__digitaal__data__privacy

De nieuwe privacywet zorgt soms voor bijzondere acties op scholen. Zo heeft een Achterhoekse basisschool op schoolfoto’s de gezichten van alle leerlingen en medewerkers onherkenbaar gemaakt door ze zwart te kleuren. “Dit gaat echt veel te ver”, vindt de PO-Raad. Dit meldt RTL Nieuws.

De bewuste school vindt de privacy van hun leerlingen heel belangrijk. De directeur benoemt dat ze een speciale school zijn met een kwetsbare doelgroep, waardoor heel zorgvuldig met de leerlingen en hun privacy moet worden omgegaan. De school staat daarom achter de actie van het personeel om alle herkenbare gezichten van leerlingen en medewerkers op foto’s zwarte te kleuren. “Dit heeft niets te maken met de privacyregels, dit doen we altijd. We kunnen gewoon geen risico nemen”, aldus de schooldirecteur.
 
De PO-Raad laat weten dat veel scholen worstelen met de nieuwe privacywet. "Wij geven dit niet als advies mee aan scholen. Scholen moeten zich aan de wet houden, maar dit gaat echt veel te ver", zegt een woordvoerder tegen RTL Nieuws.
 
Minister Van Engelshoven snapt wel dat de nieuwe privacywet lastig kan zijn voor scholen, maar vindt dat eventuele problemen eenvoudig op te lossen moeten zijn. Voordat foto's gemaakt worden kan de school eerst toestemming vragen aan ouders. Ook kan gekeken worden hoe andere scholen de privacy handhaven, aldus de minister.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids