Normal_school_groep_kinderen

Onderwijs op maat voor leerlingen wordt steeds belangrijker. De vaste route door de leerstof wordt daarmee losgelaten. Steeds meer leraren werken vanuit leerdoelen als kapstok voor het leerprogramma. Dit meldt Kennisnet.

Door zich te richten op leerdoelen creëren leerkrachten een stevige basis om meer onderwijs op maat te kunnen bieden en flexibel met (digitale) leermiddelen om te gaan. In het begin is dit een zoektocht en die kost tijd en energie. Maar gaandeweg worden voordelen van leerdoelgericht onderwijs ontdekt.
 
Leraren in het voortgezet onderwijs merken bijvoorbeeld dat vooruit plannen makkelijker wordt waardoor lessen ook overgenomen kunnen worden door andere docenten, en dat leerdoelen van verschillende vakken gecombineerd kunnen worden. Leraren in het primair onderwijs geven aan dat ze curriculumbewuster geworden zijn en vrijer durven om te gaan met de methode.
 
Op leerling2020.nl staat meer informatie over de aanpak van scholen op het gebied van leerdoelgericht onderwijs. Er zijn diverse praktijkvoorbeelden te vinden voor geïnteresseerde scholen leraren.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids