Logo_3c_-_logo_atgfi

‘Je taal vieren in een vrijstaat’. Dat is één van de uitgangspunten tijdens Leeuwarden-Fryslân Culturele Hoofdstad 2018. Taal is prachtig, maar niet voor iedereen. Voor mensen met een taalontwikkelingsstoornis (TOS) is taal vaak geen feest. Kinderen met TOS hebben veel moeite met praten en met het leren spreken en begrijpen van taal. In hun hersenen wordt taal minder goed verwerkt. Dit zorgt voor achterstanden en frustraties. Dit meldt Kentalis.

In een klas of groep van twintig kinderen, heeft – statistisch gezien – één kind TOS. Hoe eerder je TOS opmerkt, hoe succesvoller de behandeling voor kinderen met TOS. Het tijdig herkennen van TOS is dus van groot belang. Daarom vragen zorg- en of onderwijsorganisaties Pento, Kentalis en de Hanzehogeschool Groningen tijdens dit bijzondere jaar extra aandacht voor deze, voor velen, onzichtbare TOS.

Symposium ‘Als taal geen feestje is’

Op vrijdagmiddag 21 september 2018 vindt het symposium ‘TOS: als taal geen feestje is’ plaats, voor professionals in het zorg- en onderwijswerkveld. Het symposium wordt geopend door Tjeerd van Bekkum, directeur van Leeuwarden Friesland Culturele Hoofdstad 2018. Tijdens deze middag krijgen de deelnemers meer inzicht in wat TOS is en worden de laatste onderzoeken gedeeld. Bovendien krijgt men praktische handvatten om toe te passen in de klas of op de groep. Voorinschrijven kan via de website: www.kentalis.nl/symposium

Kindervoorstellingen in Talenpaviljoen MeM

Ook in de week na het symposium wordt speciale aandacht besteed aan TOS, voor ouders en kinderen. In het speciaal ontworpen Talenpaviljoen MeM van ‘Lân van taal’ in de Prinsentuin worden verschillende kindervoorstellingen vertoond die zowel voor kinderen met als zonder TOS geschikt zijn: 

Op zondagmiddag 23 september verzorgt het InkiPinki-poppentheater de voorstelling ‘Tijger ligt ENORM in de weg’, geschikt voor peuters en kleuters. Een voorstelling met muzikale intermezzo’s en een tijgerdans waarbij de kinderen lekker mee kunnen doen. De voorstelling wordt tweemaal vertoond: om 14.00 en 16.00 uur. Duur: 30 a 45 minuten. Op woensdagmiddag 26 september vertoont ZieZus Eigenzinnig Theater de theatervoorstelling ‘ROEPUMA’. De voorstelling is interactief, muzikaal, licht en zit vol humor; geschikt voor kinderen in de basisschoolleeftijd. De voorstelling wordt tweemaal vertoond: om 14.00 en 15.30 uur. Duur: 45 minuten. En op vrijdagavond 28 september is er een ‘Oudercafé, voor ouders die zich zorgen maken om de spraak- taalontwikkeling van hun kind en voor ouders van kinderen met TOS. 

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids