Normal_6032

Van 30 mei tot en met 1 juni vindt op Kentalis Dr. J. de Graafschool in Groningen voor de vierde maal het Cultuurfestival plaats, drie dagen vol kunst, cultuur en sport voor een bijzondere groep leerlingen uit het speciaal onderwijs. Het thema van dit jaar is: MOVE ME!

Letterlijk vertaald betekent het Engelse 'move me' zoiets als 'beweeg mij', maar ook 'ontroer mij'. Het is een thema waarmee de leerlingen drie dagen lang mooie, leuke, ontroerende en interessante dingen gaan beleven.

Cultuurfestival
Cultuur is communicatie. Voor de leerlingen van de Groninger Kentalis Dr. J. de Graafschool gaat communicatie niet vanzelf. Zij komen naar De Graafschool omdat zij een ‘auditieve of communicatieve beperking' hebben. Als gevolg van slechthorendheid of een andere beperking hebben zij een taal- en onderwijsachterstand.

Werken aan taalachterstand betekent werken aan communicatie. Ook met kunst en cultuur. Dat gebeurt door het jaar heen in de normale lessen, maar sinds drie jaar ook met een speciaal festival.

Programma
Zoals elk jaar kunnen de leerlingen kiezen uit 34 workshops. Van paardrijden tot freerunnen, koekjes bakken, bowlen, et cetera. Zelfs het (leren) bouwen van een vogelhuisje is mogelijk. Op dinsdag wordt er gedanst. Er worden twee dansworkshops gegeven waarbij de leerlingen kunnen kiezen uit housedance, streetdance, salsa, zumba en breakdance. Aansluitend wordt een kleine voorstelling gegeven door de dansdocenten.

Woensdag wordt gestart met een poëzieworkshop waarbij de leerlingen de ervaringen van maandag en dinsdag verwerken in poëzie. Daarna volgen presentaties van de workshops en dans van de dagen ervoor. Het festival wordt afgesloten door Kaan Taprak (Flying Turkishman). Kaan Taprak is percussionist en communiceert via ritme. Hij gaat met alle leerlingen tegelijk een muziekstuk maken met behulp van bodydrum en slagwerkinstrumenten.

Kentalis in het kort
Kentalis Dr. J. de Graafschool geeft onderwijs aan leerlingen met een auditieve handicap en aan leerlingen die (ernstig) spraak en/of taalproblemen hebben. De school is onderdeel van Kentalis: een landelijke organisatie die ruim 220 jaar gespecialiseerd is in diagnostiek, zorg en onderwijs voor mensen met beperkingen in horen en communiceren.