Normal_normal_telefoon__app__digitaal__mobiel

Een 23-jarige jongen heeft een app ontwikkeld voor dove en slechthorende mensen zodat zij in het dagelijks leven kunnen meedoen aan een gesprek. De app SpeakSee kan gezien worden als waardevolle aanvulling op het gehoorapparaat. Dat meldt de Telegraaf. 

Wie doof of slechthorend is, kan zijn of haar gesprekspartners vragen om een microfoon op te spelden zodat alle partijen een microfoon dragen. Het oplaadstation waarop de microfoons zijn aangesloten, staat in verbinding met de telefoon van de dove of slechthorende persoon. Op de telefoon is het gesprek via tekst te volgen.

De 23-jarige bedenker, Jari Hazelebach, zag zijn ouders tijdens groepsgesprekken lijden. Een gehoorapparaat helpt niet omdat deze juist achtergrondgeluid versterkt, waardoor het onduidelijk is wie wat vertelt. “Wij hebben het eerste systeem ontwikkeld waarbij meerdere microfoons informatie kunnen doorgeven aan een telefoon”, legt Hazelebach uit.

De Nederlandse Vereniging voor Slechthorenden (NVVS) denkt dat de app het leven voor doven en slechthorenden toegankelijker maakt. Voorzitter Jan Bijman ziet vooral kansen in kleinere groepsgesprekken, zoals vergaderingen of tijdens etentjes.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids