Normal_kind__overgewicht__dik__afvallen__buik__obesitas__gezondheid

Het nieuwe project Your COACH Next Door richt zich op het voorkomen van overgewicht bij kinderen op een leuke en interactieve manier en dicht bij huis. Het is een initiatief van het Maastricht UMC+, het platform Jongeren op Gezond Gewicht Limburg (JOGGL), Provincie Limburg en de GGD's van Zuid- en Noord-Limburg. Your COACH Next Door is er voor kinderen met overgewicht die nu tussen wal en schip vallen en waar nog geen op maat gemaakt programma voor is. Dat meldt Maastricht UMC+.

Overgewicht en obesitas zijn een groeiend maatschappelijk probleem, ook bij kinderen. Er worden daarom initiatieven ontplooid om nadelige gezondheidseffecten van obesitas bij jeugd te voorkomen. Zo is er het landelijke project Jongeren op Gezond Gewicht (JOGG), dat zich vooral richt op preventie van overgewicht. JOGG ondersteunt bijvoorbeeld de Gezonde School en is initiatiefnemer van The Daily Mile, een beweeginitiatief waarbij basisschoolleerlingen en kleuters elke dag anderhalve kilometer rennen. Aan de andere kant zijn er programma's zoals COACH (Centre for Overweight Adlolescent and Childrens Healthcare) voor kinderen bij wie obesitas al een feit is.
 
Bij het project Your COACH Next Door worden de krachten van JOGG en COACH gebundeld. Dicht bij de kinderen thuis, in hun eigen omgeving. Met een persoonlijke begeleider (de coach next door) worden kind en gezin geholpen om een gezondere leefstijl aan te nemen. In de gemeente Maastricht wordt gestart met een pilot, maar uiteindelijk zullen meer partijen in de provincie aanhaken. Een kwartiermaker gaat daarom aan de slag om de organisatorische en financiële kaders in kaart te brengen, zodat Your Coach Next Door voor zoveel mogelijk gezinnen beschikbaar komt.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids