Normal_geld__munten__centen

Onderwijsminister Arie Slob wil dat basisscholen in Den Haag in totaal 6,5 miljoen euro terugbetalen aan het Rijk. Voor het begeleiden van achterstandsleerlingen hebben de scholen volgens Slob te veel geld ontvangen. Het bedrag voor achterstandsleerlingen werd onlangs ook al verlaagd. Nu volgt naar alle waarschijnlijkheid een tweede tegenslag voor de Haagse scholen. Dat meldt het AD.

Landelijk kwam het Rijk met een naheffing van 32 miljoen euro. Dat bedrag wordt in mindering gebracht nadat scholen veel onbewuste administratieve fouten hebben gemaakt bij de registratie van het opleidingsniveau van ouders. Doordat er op die manier onterecht kinderen zijn aangemerkt als ‘gewichtenleerling’ hebben scholen te veel geld gekregen. Het onterecht gekregen geld moet nu dus terugbetaald worden.

Volgens Ewald van Vliet, bestuurder van Lucas Onderwijs, is het administratieve systeem dat werd gebruikt behoorlijk complex en foutgevoelig. Daardoor was er veel interpretatie mogelijk en was het lastig in te schatten welk niveau ouders hebben die in het buitenland onderwijs hebben gevolgd.

Over de nieuwe budgetten wordt morgen in de Tweede Kamer gedebatteerd. Haagse basisscholen wachten met spanning af op de uitkomst, omdat zij dus mogelijk nóg minder geld krijgen.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids