Normal_apps_telefoon

Kinderen met autisme kunnen zich met de Nederlandse app Proloquo2Go verbaal uitdrukken. Autistische kinderen vinden het soms moeilijk om te praten als zij bijvoorbeeld stress hebben. De app helpt hen bij het uitdrukken van pijn, problemen of gevoelens van boosheid. Dat meldt RTL Nieuws. 

Ouders die de app hebben, kunnen zelf woorden toevoegen als zij dat willen. De stemmen in de app spreken deze automatische uit. Sinds kort is ook een kinderstem toegevoegd aan de Proloquo2Go die is opgenomen door twee Nederlandse kinderen. Er staan standaard zinnen in, maar ook geluiden en klanken die opgesplitst kunnen worden als ouders een nieuw woord of een nieuwe zin aan de app toevoegen.

“Een kind dat niet goed kan spreken is een uitzondering. Als het kind dan ook nog eens via de app met een volwassen stem communiceert, dan versterk je dat beeld. We willen graag een stem hebben die past bij de leeftijd van een kind, zodat een gesprek natuurlijker aanvoelt”, legt oprichter David Niemeijer uit. Om de app nog meer te laten aansluiten op de behoeften van een kind en zijn ouders, zijn er ook diverse geluiden aan toegevoegd die gebruikt kunnen worden tijdens het spelen.

Niemeijer heeft de app nog maar net in Nederland gelanceerd. In Amerika heeft hij al stukken meer klanten. Nederland telt een paar honderd klanten, maar in totaal heeft Proloquo2Go zo’n 175.000 klanten, waarvan het overgrote merendeel Amerikaans. Wie de app wil downloaden, betaalt daar 280 euro voor. 

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids