Sociale verhalen kunnen hen helpen om sociale situaties te kunnen overzien. Sociale stappenplannen kunnen hen helpen om in een bepaalde sociale situatie adequaat te handelen. Tijdens het LNA congres ‘Autisme werkt!' op 24 maart 2009 is de eerste database gelanceerd met 22 sociale verhalen en stappenplannen over schoolse situaties, zoals hulp vragen, regels op school en gepest worden.

Dit kalenderjaar wordt de database uitgebreid met 200 sociale verhalen over uiteenlopende thema's, situaties en gebeurtenissen en wordt gewerkt aan een applicatie waarmee leerlingen met autisme (14-17 jaar) onder begeleiding sociale stappenplannen leren maken met behulp van een smartphone. Circa 130 leerlingen met autisme worden in de gelegenheid gesteld om het prototype van de applicatie in de praktijk te beproeven tijdens proefbijeenkomsten in juni, september en november.

‘SociaalOpStap' wordt mogelijk gemaakt door het Mooiste Contact Fonds, een initiatief van KPN, en is een gezamenlijk project van het Landelijk Netwerk Autisme en de CED groep. De doelstelling van het project is tweeledig:

  • Een gratis database met sociale verhalen voor jongeren met autisme en hun begeleider(s).
  • Jaarlijks terugkerende regionale bijeenkomsten waarin (eind)gebruikers onder begeleiding zelf sociale stappenplannen maken via een gratis applicatie op een smartphone.

Bron: Landelijk Netwerk Autisme