Normal_braille__blind__slechtziend

In het kader van het Nationaal Voorleesontbijt werden er vandaag op veel scholen in het hele land mensen uitgenodigd om te komen voorlezen. De leiding van obs De Iemenhof in Schoonebeek besloot een bijzonder tintje te geven aan de voorleesochtend door een aantal blinde en slechtziende mensen uit te nodigen. De kinderen luisterden allemaal geboeid naar de verhalen die de lezers met hun vingertoppen vertelden. Dat meldt RTV Drenthe.

Tien jaar geleden nodigde locatieleider Klaas Bakker van de Iemenhof al eens een slechtziende uit om te komen voorlezen op de school. Destijds was de aanleiding daarvoor dat de school een slechtziende leerling had. Omdat de kinderen toen zo onder de indruk waren van zowel de voorlezer als het verhaal, besloot Bakker om hetzelfde nog eens te doen. Hij wil de kinderen op die manier laten zien dat lezen niet voor iedereen vanzelfsprekend is. 

Deze keer kwamen er drie slechtziende mensen voorlezen die Bakker via de Oogvereniging had uitgenodigd. Zij lazen de kinderen van groep 1 en 2 vanmorgen voor in het brailleschrift. Geboeid zaten de kinderen in de kring te kijken en te luisteren naar de voorlezers die met behulp van hun vingers een verhaal over Nijntje vertelden.

Dat lezen niet vanzelfsprekend is, weet een van de voorlezers, Hennie Halfwerk, maar al te goed. Sinds haar 14e is ze blind en heeft ze moeten ondervinden hoe lastig het is om het brailleschrift eigen te maken. Dat gaat haar nu goed af. Maar voorlezen doet ze niet elke dag, vandaar dat ze het erg bijzonder vond om de kinderen van de Iemenhof een verhaal te mogen vertellen.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids