Logo_igj_inspectie_gezondheidszorg_en_jeugd

De inmiddels 15-jarige scholier Brian N. die in juni zijn 14-jarige klasgenote Romy uit Hoevelaken verkrachtte en vermoordde, stond toen al onder behandeling van ggz-instelling De Waag. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd heeft een onderzoek ingesteld. Dit meldt Omroep Gelderland.

De veertienjarige scholier Brian N. had in november één jaar jeugddetentie en jeugd-tbs opgelegd gekregen voor het verkrachten en wurgen van zijn klasgenote Romy uit Hoevelaken. Brian en Romy kenden elkaar van school voor speciaal onderwijs in het Gelderse De Glind. Het lichaam van Romy werd vrijdag 2 juni gevonden in een sloot dichtbij De Glind. Brian werd twee dagen later opgepakt, naar aanleiding van getuigenverklaringen en camerabeelden.
 
De scholier zou zijn klasgenoot hebben gedood uit angst dat hij gepakt zou worden voor de verkrachting. Eerder bleek al dat de jongen verminderd ontoerekeningsvatbaar was vanwege complexe problemen. Volgens deskundigen heeft hij een laag empathisch vermogen, weinig moreel inzicht en een verstoorde seksuele ontwikkeling.
 
Na de rechtszaak zijn er veel vragen ontstaan bij betrokkenen over hoe het zo mis heeft kunnen gaan, terwijl Brian toen al onder behandeling was van een ggz-instelling. Ze plaatsen grote vraagtekens bij de behandeling en willen weten of er inschattingsfouten zijn gemaakt door zijn behandelaars. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd heeft het onderzoek bevestigd, maar wil er inhoudelijk niets over kwijt. 
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids