Normal_kind_krukken_speciaal_onderwijs_beperking_handicap

In 2016 werden ruim 120.000 sportblessures op een Spoedeisende Hulp-afdeling behandeld, blijkt uit cijfers van VeiligheidNL. Opvallend is dat meer dan de helft van de geblesseerde sporters in de leeftijd van 4 tot 18 jaar is. De belangrijkste oorzaak van de blessures, in elke leeftijdscategorie, is vallen; van hoogte, door een sprong, struikelen of zwikken. En dat terwijl uit onderzoek blijkt dat letsel door vallen significant kan verminderen door te leren vallen. Dit meldt VeiligheidNL.

Bijna 60 procent van de geblesseerde sporters in de leeftijd van 4 tot 18 jaar, raakte geblesseerd door een val, ten opzichte van 23 procent door contact met een object en 12 procent door lichamelijk contact. Blessures door vallen komen in bijna alle sporttakken voor, denk daarbij aan voetbal, paardrijden, hockey of tijdens de gymles.

Het is onvermijdelijk dat waar gesport wordt, er ook wordt gevallen. Een goede motorische ontwikkeling speelt een grote rol bij het voorkomen van vallen. Meerdere sporten beoefenen en veel buitenspelen kunnen hier aan bijdragen.

Een val hoeft echter niet direct tot letsel en een behandeling op de Spoedeisende Hulp te leiden. Want vallen kun je ook leren. De blessures waar jongeren tot 18 jaar het vaakst (28 procent) aan werden behandeld, waren fracturen aan de pols, hand en vingers; lichaamsdelen waarmee kinderen geneigd zijn een val op te vangen. Door ze te leren vallen, kunnen de gevolgen beperkt worden.

Voor basisschoolleerlingen is daarom het lespakket Vallen is ook een Sport ontwikkeld. Onderzoek toont aan dat dit lespakket zorgt voor een halvering van het risico op valletsels bij kinderen. Bijkomend voordeel is dat leren vallen meer doet dan alleen letsel voorkomen. Kinderen krijgen er zelfvertrouwen van en worden minder angstig. Hierdoor durven ze meer te ondernemen en vinden ze bewegen weer leuk, wat weer goed is voor hun motorische ontwikkeling.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids