Normal_wilhelmus_bladmuziek

Vereniging voor christelijk onderwijs Verus is tegen een eventuele verplichting voor scholen om hun leerlingen het Wilhelmus te leren. Dit zegt scheidend Verus-voorzitter Wim Kuiper in Trouw. Directeur Hans Teegelbeckers van de vereniging van openbare en algemeen toegankelijke scholen VOS/ABB kan dit beamen. Dit meldt VOS/ABB.

Verplichte lessen over het Wilhelmus is een idee van CDA-leider Sybrand van Haersma Buma, die voor de Tweede Kamerverkiezingen al zei dat hij het liefst ziet dat kinderen het Wilhelmus staand zingen op school. Uit uitgelekte vertrouwelijke stukken uit de kabinetsformatie bleek dat de VVD, CDA, D66 en ChristenUnie  willen dat scholen gaan lesgeven over de tekst, betekenis en melodie van het volkslied. 
 
Voorzitter Kuiper van Verus vindt dat de politiek zich niet moet gaan bemoeien met de inhoud van het onderwijs. Ook directeur Hans Teegelbeckers van VOS/ABB is tegen een verplichting van het Wilhelmus. Hij wijst er net als Kuiper op dat het volkslied al een plaats heeft in het onderwijs, namelijk bij het onderwerp Willem van Oranje in de Canon van Nederland. Deze maakt echter geen onderdeel uit van het verplichte onderwijscurriculum.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids