Normal_privacy2322

Eenentwintig gemeenten hebben ten onrechte privégegevens van 1800 leerlingen in het speciaal onderwijs openbaar gemaakt. Onder meer huisadressen, schoollocaties en roostertijden van de leerlingen waren in te zien. Dit meldt RTL Nieuws.

Gemeenten moeten het leerlingenvervoer in het speciaal onderwijs openbaar aanbesteden. Hierbij zijn gemeenten gewoon een overzicht te geven van het aantal leerlingen dat reist met daarnaast de locaties, afstand en andere zaken die voor chauffeurs relevant zijn om te weten. Deze zogenaamde rittenlijsten zijn door iedereen in te zien via de aanbestedingswebsite Tenderned. Normaal gesproken worden deze gegevens door de gemeenten zelf geanonimiseerd, maar 21 gemeenten lieten gevoelige informatie over locaties, leeftijd soms zelfs de ziekte en/of beperking van de leerling openbaar staan, zo blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws. 
 
De noodzaak van het vrijgeven van deze informatie trekt de Autoriteit Persoonsgegevens in twijfel. Zij hebben de betreffende gemeentes gevraagd deze informatie aan te passen of te verwijderen. Ouders van de betrokken leerlingen zijn geschrokken. De meeste gemeenten erkennen dat ze onzorgvuldig zijn geweest in de omgang met privacygevoelige informatie en zullen de ouders deze week een brief sturen hierover.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids