Normal_autisme_jongen

Voor kinderen met autisme die niet naar school kunnen, komt er binnenkort in Culemborg een opvangplek. Marieke Stolte, moeder van een dochter met autisme, kwam op dat idee. Bij Linawijs, zoals de locatie gaat heten, krijgen leerlingen veel persoonlijke begeleiding zodat zij zich op onderwijsgebied kunnen doorontwikkelen. Dat meldt het AD.

Mariekes dochter is 14 jaar en kan door haar beperking al zes jaar niet naar school. Zij is niet de enige die thuiszit. Linawijs gaat ervoor zorgen dat zo’n twaalf van deze thuiszitters straks toch onderwijs kunnen volgen. Er wordt bewust gesproken van een opvang en niet van een school, omdat de kinderen geen goede ervaringen hebben met het woord ‘school’. Daarnaast is de gang van zaken bij de opvang anders dan op een school, omdat de nadruk niet alleen ligt op onderwijsgebied, ook zorg neemt een belangrijke plaats in. De ontwikkeling en motivatie van het individu staan bij Linawijs voorop.

Het plan is om in januari 2018 te starten met het leggen van contacten tussen de scholieren en begeleiders van de opvang. Stolte staat zelf voor de klas op een basisschool en werkt daarnaast als verpleegkundige. Zij kon ervoor zorgen dat haar autistische dochter thuis toch onderwijs kreeg. Na verloop van tijd werd dat steeds lastiger te realiseren, waarna Stolte op het idee kwam een opvang te starten.

De oprichtster hoopt op termijn naast de opvanglocatie van Linawijs in Culemborg ook andere vestigingen te openen. De gemeente en het Rijk hebben al laten weten enthousiast te zijn over de plannen. Ook uit gesprekken met onder andere ouders en het ministerie van Onderwijs lijkt deze vorm van opvang voor autistische kinderen toekomst te hebben. Stolte heeft bovendien al plannen om misschien ook voor volwassenen zo’n opvang te realiseren.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids