Normal_hulp_handen_slachtoffer_samen_sterk

De Tweede Kamer stevent af op een verplicht governancemodel voor samenwerkingsverbanden passend onderwijs. Een motie voor onafhankelijk toezicht bij ieder samenwerkingsverband is twee weken geleden aangenomen. De PO-Raad, VO-raad, Verus en het NRO voelen hier echter niets voor. Dit meldt Verus. 

De motie werd ingediend vanwege het feit dat het toezicht op samenwerkingsverbanden vaak wordt uitgevoerd door bestuurders van scholen die onderdeel uitmaken van datzelfde samenwerkingsverband. Dit leidt tot conflicterende belangen. Onafhankelijk toezicht kan dit oplossen, zo is het idee. 
 
Verus is echter bang dat dit leidt tot een zelfstandig functionerend bestuursorgaan, terwijl dit niet de bedoeling was van de Wet passend onderwijs. Daarnaast is onafhankelijk toezicht duurder en leidt het niet automatisch tot verbeteringen. De sectorraden willen de ruimte voor samenwerkingsverbanden om zelf een oplossing te genereren, zonder dat dit van overheidswege geregeld wordt.
 
Volgens NRO zijn samenwerkingsverbanden nog zoekende naar een passend model voor scheiding van bestuur en intern toezicht en hebben ze de tijd en ruimte nodig om hun toezicht goed vorm te geven. De organisatie pleit daarom voor betrokken toezicht in plaats van onafhankelijk toezicht, en voor vertrouwen in plaats van wantrouwen. 
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids