Normal_normal_kind_bak_geld

Hoogbegaafde kinderen op de basischool blijken duur voor ouders. Sommige basisscholen vragen namelijk een exta ouderbijdrage voor deelname aan speciale klassen voor hoogbegaafde kinderen. De Vereniging Openbaar Onderwijs (VOO) wil scholen hierop aanspreken, “want ieder kind heeft recht op gratis onderwijs”. Dit meldt BNR.

Michiel Jongewaard, woordvoerder van de VOO, vindt het “gek” dat scholen extra geld voor extra verrijkende leerstof vragen. Want scholen krijgen gewoon geld voor extra ondersteuning, zowel voor hoogbegaafde kinderen als voor kinderen die minder goed kunnen leren. Bovendien dreigt hiermee een tweespalt te ontstaan tussen kinderen van armere ouders en kinderen van rijkere ouders. De ouderbijdragen verschillen per school enorm en kunnen flink oplopen. Onderwijs moet voor iedereen gelijke kansen bieden.
 
Ook heeft de onderwijsinspectie meerdere keren moeten ingrijpen omdat de 'vrijwillige' ouderbijdragen helemaal niet vrijwillig bleken. De VOO gaat koepelorganisaties oproepen scholen hier op aan te spreken.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids