Normal_2119_kunstwerk_schilderij

Auteur Dirk Monsma en fotograaf Rinie Bleeker hebben onlangs een boek uitgebracht over kunstonderwijs op scholen in het speciaal onderwijs. Op VSO cultuurprofielschool Alphons Laudy in Amsterdam werd Fluisterzacht en haarzuiver gepresenteerd. Dat meldt het LKCA.

Voor het boek ging Monsma op zoek naar verhalen van kinderen en jongeren voor wie kunst een belangrijke rol speelt in de ontwikkeling van hun talenten, waardoor zij zich boven verwachting ontwikkelen. Daarbij luisterde hij ook naar de verhalen van hun ouders en docenten. Al die verhalen samen vormden de basis voor de verschillende stappen die scholen voor speciaal onderwijs in de ogen van Monsma kunnen zetten om het kunstonderwijs nog beter te maken. Volgens hem gaat kunsteducatie vooral om meedoen.

Fluisterzacht en haarzuiver is bedoeld om alle scholen voor speciaal onderwijs aan te moedigen om kunstonderwijs in te voeren op hun school. Volgens Monsma is op basis van cijfers te zeggen dat twee derde van de scholen onvoldoende resultaten boekt op het gebied van kunsteducatie, waardoor niet alle leerlingen krijgen wat ze kunnen krijgen.

Tijdens de presentatie mocht Monique Vogelzang, Inspecteur-Generaal van het Onderwijs, het eerste exemplaar in ontvangst nemen. Daarbij waren ook jongeren aanwezig die vertelden hoe zij zich bezighouden met kunst en wat dat voor hen betekent. Vogelzang noemt het boek een inspiratiebron voor veel scholen. Zij sprak tevens de wens uit om cultuuronderwijs in het speciaal onderwijs samen met andere scholen te verbeteren.

Monsma en Bleeker maakten eerder de boeken Kijk ik kan zilver maken en Geef mij een potlood en ik ga tekenen. Het LKCA en Stichting Tamino zorgden voor het mogelijk maken van de fotografie bij de boeken.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids