Normal_geslaagd_examen_rugtas_vlag

Steeds meer leerlingen uit het voortgezet speciaal onderwijs (vso) ronden hun schoolcarrière af met een examen. Volgens staatssecretaris Dekker van Onderwijs is het eveneens toenemende aantal leerlingen dat slaagt een teken dat de kwaliteit van het vso vooruitgaat. Meer leerlingen zijn daardoor in de positie een vervolgopleiding te doen, schrijft Dekker in een brief aan de Tweede Kamer. Dit meldt Lesco.

Dekker baseert zich op cijfers uit 2015 vergeleken met 2010 en 2011. In die periode is het aantal vso-leerlingen dat examen deed verdubbeld naar 3440 leerlingen. De leerlingen leggen een staatsexamen af of krijgen de mogelijkheid om als extraneus examen te doen op een reguliere middelbare school. Ruim de helft van de vso-scholen werkt samen met een middelbare school om het reguliere examen mogelijk te maken. De meeste vso-scholen, 65 scholen, kiezen voor de optie van het staatsexamen. Bij 40 procent van de scholen kunnen leerlingen kiezen tussen beide opties, in 2011 was dat nog 18 procent.

Staatssecretaris Dekker is blij dat het aantal leerlingen uit het vso dat examen doet nog steeds groeit. Dat er verschillende manieren bestaan waarop de leerlingen examen kunnen doen, speelt hierbij een rol. Het is dan ook belangrijk, schrijft Dekker, dat scholen goed kijken welke mogelijkheid het beste bij een leerling past. Dekker constateert dat vso-scholen er steeds beter in slagen dergelijk maatwerk te leveren.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids