Normal_braille__blind__slechtziend

Sam Hageraats, havo-leerling bij Bartiméus, heeft gisteren de 25 beste ideeën uit het CDA-verkiezingsprogramma in braille overhandigd aan lijsttrekker Sybrand Buma. Met de publicatie van 'het verkiezingsprogramma' in braille wil het CDA laten zien aandacht te hebben voor de ruim 300.000 blinden en slechtzienden in Nederland. Dit meldt Bartimeüs.

Behalve in braille zijn de 25 beste ideeën nu ook beschikbaar in gesproken vorm. Het CDA heeft daarnaast zijn verkiezingsspot via de nieuwe techniek audiodescriptie toegankelijk gemaakt voor mensen met een visuele beperking. Dit is een techniek waarbij een stem beschrijft wat er tussen de gesproken momenten te zien is. Denk hierbij aan gezichtsuitdrukkingen, plaatsbepaling of handelingen die van belang zijn om het verhaal te volgen. Mensen met een visuele beperking kunnen door deze extra uitleg de film of het tv-programma veel beter volgen. 
 
Sam zit in havo 4 op Bartimeüs in Zeist, een school met speciaal onderwijs voor slechtzienden en blinden.  en loopt van 6 tot 17 februari stage bij het CDA. Hij is aan deze stage gekomen door een oproep op Facebook, omdat hij door zijn visuele beperking moeilijker een geschikte stageplek kon vinden. De scholier kreeg onder andere voorstellen van De Nationale Notaris, KLM, de NS, Microsoft, FNV en MEE. Uiteindelijk koos hij voor de stageplek bij het CDA omdat zij een concreet plan hadden voor de stageperiode van twee weken.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids