Normal_rugzak__klas__kinderen__schooltas__klaslokaal__po

Staatssecretaris Dekker van Onderwijs zal maandagochtend 23 januari in Rotterdam op twee Rotterdamse scholen het predicaat Excellente School uitreiken. Hij doet dat samen met wethouder Hugo de Jonge. De twee scholen worden op feestelijke wijze in het zonnetje gezet, omdat ze uitblinken. Dat meldt Rijksoverheid.

Maandagochtend krijgen alle scholen die zich hebben aangemeld voor het predicaat Excellente School te horen of ze deze eretitel daadwerkelijk in de wacht hebben gesleept. De predicaten worden door heel het land op feestelijke wijze uitgereikt door onder meer burgemeesters, wethouders, de inspecteur-generaal van het Onderwijs en de juryvoorzitter.

Het aantal scholen dat het predicaat heeft, wordt maandag ook bekend gemaakt. Er is sprake van een forse stijging ten opzichte van 2012, het eerste jaar dat de predicaten werden uitgereikt. Ook de scholen die vorig jaar het predicaat Excellente School hebben ontvangen, vieren het feestje mee. Het is daarmee echt een Excellente Scholendag.

Een excellente school is een school die op de een of andere manier uitblinkt. Dat kan bijvoorbeeld zijn doordat het onderwijs goed aansluit bij de situatie in de buurt, of omdat het onderwijs goed wordt aangepast aan de behoeften en talenten van een leerling, of omdat docenten op een zeer inspirerende manier lesgeven. De school ziet het als een uitdaging om hun onderwijs voortdurend tegen het licht te houden en verder te ontwikkelen. Daarmee leveren ze een bijdrage aan de verbetering van het onderwijs. In elk geval is de onderwijskwaliteit op een excellente school altijd dik in orde.

Een onafhankelijke jury, onder leiding van Jet de Ranitz, beoordeelt of een school de erkenning verdient. Het predicaat is drie jaar geldig. Met een vlag, een bordje én de titel kunnen de scholen laten zien dat ze uitblinken.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids