Logo_logo_ambelt_speciaal

Het voortgezet speciaal onderwijs in Steenwijk zal per 1 augustus 2017 verdergaan onder de paraplu van scholengemeenschappen RSG Tromp Meesters en CSG Eekeringe. De overdracht is onderdeel van de noodzakelijke reorganisatie bij de Ambelt als gevolg van de invoering van het Passend onderwijs. Om de overdracht voor de leerlingen zo soepel mogelijk te laten verlopen willen  de organisaties ervoor zorgen dat de leerlingen in een vertrouwde omgeving naar school kunnen blijven gaan. Dit meldt de Stentor.

De Ambelt heeft in Steenwijk een school voor voortgezet speciaal onderwijs aan de Stationsstraat. Samenwerkingspartner RSG Tromp Meesters heeft in diezelfde straat ook een locatie. Het streven is dat de 68 leerlingen van de Ambelt daar voortaan, in een aparte vleugel van het gebouw, les zullen krijgen. Hiermee willen de scholen de beschutte omgeving, die zo belangrijk is voor deze leerlingen, in stand houden. In geen geval is het de bedoeling dat de leerlingen verspreid worden over verschillende locaties, benadrukt bestuurder Ben Lubberdink.

“Wij spannen ons maximaal in om het voortgezet speciaal onderwijs in Steenwijk te houden”, zegt Lubberdink. Een groot deel van de leerlingen komt uit Steenwijkerland, de rest komt uit de omliggende gemeenten. Wanneer het vso uit Steenwijk zou verdwijnen, zouden de leerlingen naar Zwolle, Leeuwarden of Drachten moeten. “Dat vinden wij eigenlijk onverantwoord”, aldus Lubberdink. De besturen doen nu onderzoek naar de financiële gevolgen, risico;s en mogelijkheden van de overdracht. Een definitief besluit zal naar verwachting in december genomen worden.

Stichting de Ambelt werkt aan een grootschalige reorganisatie. Door de invoering van het Passend onderwijs daalt het aantal leerlingen op de 15 onderwijslocaties in Oost-Nederland die nu nog bij de Ambelt horen. Het bestuur acht het daarom noodzakelijk om de leerlingen over te dragen aan lokale onderwijspartners. Onder het motto ‘Ambelt Kiest Koers’ heeft de onderwijsorganisatie als diverse samenwerkingspartners benaderd om ervoor te zorgen dat het speciaal onderwijsaanbod en de expertise in de regio blijft bestaan. Per 1 augustus 2017 moet de reorganisatie rond zijn.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids