Normal_baby_peuter_mond_gebit_tanden

Zaterdag 22 oktober is het Wereldstotterdag. Dit jaar staat de internationale dag in het teken van aandacht voor het jonge kind. Wacht niet af, doe er wat aan! Deze boodschap willen organisaties als de Nederlandse Federatie Stotteren (NFS), patiëntenvereniging Demostenes en de Nederlandse Vereniging voor Stottertherapie (NVST) overbrengen. Een vroegtijdige aanpak van spraakproblemen kan veel problemen op latere leeftijd voorkomen. Dit meldt NFS.

Ongeveer 5 procent van de kinderen maakt een periode van onvloeiend spreken door. Uit recent wetenschappelijk onderzoek blijkt dat met vroegtijdige signalering en begeleiding van stotteren veel problemen op latere leeftijd kunnen worden voorkomen, omdat het onvloeiend spreken dan nog geen ingeslepen gewoonte geworden is. Hoe langer een kind stottert, des te meer moeite zal het kosten om dit te verhelpen. Daarom vragen organisaties dit jaar tijdens Wereldstotterdag voor meer aandacht voor vroegtijdige onderkenning van stotteren bij (heel) jonge kinderen. Als ouders ongerust, gespannen of geïrriteerd zijn over het spreken van hun kind - hoe jong dit ook is - is het belangrijk dat zij hulp zoeken.

Demosthenes maakt eveneens van de speciale dag gebruik om het 50-bestaan van de vereniging te vieren, zie www.demostenes.nl. Meer informatie over de Wereldstotterdag-campagne op www.stotteren.nl.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids