Logo_st-speciaal-onderwijs

De stichting Zeer Moeilijk Lerende Kinderen Twente/Oost-Gelderland (ZML TWOG) uit Borne zal samengaan met de Almelose stichting Speciaal Onderwijs Twente en Oost-Gelderland (SOTOG). Deze stichting heeft al zes andere scholen voor speciaal onderwijs in de regio onder haar hoede. ZML TWOG kwam zelf tot de conclusie dat een zelfstandig voortbestaan van de stichting niet veel langer meer is vol te houden. Dit melden TWOG en Tubantia.

Zes scholen in de regio maken nu nog deel uit van TWOG. In totaal gaat het daarbij om zo’n zeshonderd leerlingen tot 20 jaar die door een verstandelijke of meervoudige beperking begeleiding nodig hebben in het leren. Door de invoering van het passend onderwijs loopt het leerlingenaantal op de speciale scholen terug. Dit aantal zal naar verwachting nog verder afnemen door de voorspelde bevolkingskrimp in het gebied.

Zonder fusie zou dit het einde van de scholen kunnen betekenen. Leerlingen moeten dan naar een andere school verder weg terwijl het voor hen vaak juist zo belangrijk is dat ze onderwijs zo dicht mogelijk bij huis ontvangen. Ook zou dit extra kosten voor leerlingenvervoer betekenen. De fusie met SOTOG kan dit voorkomen.

Bijkomend voordeel is dat de organisatorische fusie ook een samenvoegen van kennis tot gevolg heeft. Volgens de stichtingen groeit de vraag naar ondersteuning in complexiteit waarvoor meer specialistische kennis nodig is. Door de handen ineen te slaan menen de stichtingen beter in staat te zijn om samen in deze behoefte te voorzien in plaats van elkaar te beconcurreren.

Per 1 augustus 2017 zullen de scholen van TWOG onder de vlag van SOTOG vallen. Het gaat om De Brug en de Dr. Herderschêeschool in Almelo, de Leeuwerik en de Triviant in Neede en ‘t Iemenschoer en ‘t Korhoen in Hengelo. SOTOG zelf heeft al locaties in Almelo, Borculo, Hellendoorn, Nijverdal en Doetinchem.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids