Onderwijspark Ezinge van RSG Stad & Esch, foto: Gouwenaar / Wikimedia Commons

Het voortgezet speciaal onderwijs in de regio Meppel zal vanaf 1 augustus 2017 verdergaan onder de vlag van scholengemeenschap Stad & Esch. Onderwijsorganisatie De Ambelt verzorgt nu nog (voortgezet) speicaal onderwijs op vijftien locaties in Oost-Nederland maar ziet zich genoodzaakt de deuren te sluiten. In het belang van de leerlingen draagt de Ambelt het onderwijs over aan samenwerkingspartners. Gisteren ondertekenden de Ambelt en Stad & Esch de intentieverklaring voor het behoud van het speicaal onderwijs in de regio Meppel. Dit melden de Ambelt en de Meppeler Courant.

Voor de leerlingen van de Ambelt verandert er voorlopig niets. Zij kregen al les op het Onderwijspark Ezinge, een van de twee locaties van Stad & Esch, en deze beschutte plek behouden zij ook na de overdracht. Ook in de ondersteuning van de leerlingen zal eerst niets veranderen. “We hebben alle vertrouwen in deze bijzondere samenwerking, waarin de Ambelt en Stad & Esch elkaar zullen versterken, zodat onze leerlingen een nog betere aansluiting in de maatschappij vinden”, aldus bestuurslid Jolida Spekreijse van de Ambelt.

Onder het motto 'Ambelt Kiest Koers' heeft de school al diverse samenwerkingspartners benaderd om ervoor de zorgen dat het onderwijsaanbod en de expertise in de regio blijft bestaan. Zo neemt Stichting OOZ het speciaal onderwijs over in de regio Zwolle en de Onderwijsspecialisten in Apeldoorn. Ook met de christelijke scholen voor speicaal onderwijs in Kampen en het Vechtdal College in Dedemsvaart heeft de Ambelt inmiddels intentieverklaringen voor overdracht ondertekend.

Volgens de Ambelt is een reorganisatie noodzakelijk nu de school in rap tempo leerlingen verliest door de invoering van het passend onderwijs. Veel leerlingen maken de overstap naar het regulier onderwijs. Het bestuur acht het niet haalbaar om voor de groep leerlingen die overblijft kwalitatief goed onderwijs in stand te houden. De leerlingen worden daarom overgedragen aan lokale partners waarmee al samenwerkingen bestonden. Het ondersteunend personeel gaat zoveel mogelijk met de leerlingen mee naar hun nieuwe school.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids