Normal_fietsen_scholieren_studenten_fiets_weer

Vanaf deze week zullen vrijwilligers desgewenst meefietsen met leerlingen van Sbo Het Zilverlicht in Waalwijk die vanuit Kaatsheuvel naar school komen. Onderweg naar school komen zij langs een tijdelijke opvanglocatie voor zo'n 1200 vluchtelingen. Hoewel het volgens wethouder Ligtenberg “volstrekt veilig” is voor de leerlingen om langs de opvang te fietsen, komt de gemeente Loon op Zand met de begeleiding toch tegemoet aan ouders die “er geen goed gevoel bij hebben”. Dit melden AD en Nu.nl.

De gemeente heeft overleg gehad met het COA en de politie en vastgesteld dat “er geen feiten zijn die het gevoel van onveiligheid onderbouwen”. Toch gaat de wethouder niet proberen de ouders hiervan te overtuigen maar zet vrijwilligers in die met de kinderen mee zullen fietsen. “Een deel van de ouders laat zich namelijk niet overtuigen”, aldus de wethouder.

“We hebben er sterk over nagedacht of we nu geen verkeerd signaal afgeven”, erkent de wethouder, “maar we doen dit omdat het kinderen zijn die niet zomaar een andere route kunnen fietsen.” De kinderen die naar de speciale school in Waalwijk gaan hebben een duidelijke structuur en vaste routine nodig. De route naar school is in nauw overleg met de ouders bepaald. De route zomaar veranderen zou voor de kinderen voor veel onrust zorgen.

Vluchtelingenwerk Nederland is het niet met de actie van de gemeente eens. “Zorgen van bewoners moet je serieus nemen maar nu bevestigt de gemeente onterechte angsten van mensen. Dit stigmatiseert en criminaliseert vluchtelingen”, reageert  Martijn van der Linden van Vluchtelingenwerk. Hij roept de gemeente op om opnieuw met de ouders om tafel te gaan om het wantrouwen weg te nemen.

Wethouder Ligtenberg vindt het vervelend dat de gemeente met het begeleidingsaanbod “munitie geeft aan mensen die willen roepen dat asielzoekers een gevaar vormen”, maar het belang van de kinderen staat voorop, benadrukt de wethouder. Hoeveel ouders ook daadwerkelijk van het aanbod gebruik zullen maken is nog niet duidelijk. De school in Waalwijk telt zo'n zestig leerlingen, een deel van hen wordt door de ouders met de auto naar school gebracht.

© Nationale Onderwijsgids