Normal_dj_muziek_festival

Kinderen met een vorm van autisme of andere gedragsproblemen zouden baat kunnen hebben bij muziek in hun behandeling. Muziek kan grote invloed hebben op de hersenen. De toepassing van muziek zou daarom het effect van een behandeling kunnen vergroten. Dit zegt professor klinische neuropsychologie Erik Scherder van de Vrije Universiteit in Amsterdam. Dit meldt BNR Nieuwsradio.

Scherder onderzoekt de invloed van muziek op de hersenen bij jongeren met gedragsproblemen. Volgens de wetenschapper kan muziek de beperkingen niet helemaal opheffen maar blijkt uit veel studies dat de toepassing ervan een bijdrage kan leveren.

Muziek, zelfs alleen al het denken aan muziek, activeert allerlei netwerken in het brein die ook actief zijn bij andere complexe hersenfuncties, zoals het geheugen of het inlevingsvermogen, legt Scherder uit. Door een bepaald netwerk in de hersenen met muziek uit te dagen kunnen zekere hersenfuncties versterkt worden. Zo hebben mensen met autisme vaak een onderontwikkeld empathisch vermogen. Door muziek te gebruiken kan dit vermogen vergroot worden, zegt Scherder.

Jongeren met gedragsproblemen hebben vaak moeite met het omgaan met hun emoties. Dit is een complexe vaardigheid waarbij de linker- en rechterhersenhelft intensief met elkaar moeten samenwerken. Scherder onderzoekt nu of rapmuziek jongeren hierbij kan helpen. Rapmuziek is namelijk een combinatie van praten en muziek. Door deze combinatie worden beide hersenhelften tot actie geroepen. “We verwachten dat de emotieregulatie beter gaat als iemand naar rap luistert omdat dat een hele mooie samenwerking betekent tussen de twee hersenhelften."

© Nationale Onderwijsgids