Normal_headphones-407190_640

De ene persoon is er beter in dan de ander: een verhaal voorlezen en zo iemand in een andere wereld brengen. Vaak speelt de stem van de voorlezer hierin een cruciale rol. Audiolezen, een gezamenlijk initiatief van Stichting Aangepast Lezen, Stichting Dedicon, CBB en de Koninklijke Bibliotheek, liet daarom onderzoek te doen naar de lekkerste voorleesstem van Nederland.

Uit het onderzoek onder 250 Nederlanders blijkt dat Dieuwertje Blok de lekkerste vrouwelijke voorleesstem van Nederland heeft. De presentatrice, bekend van het Sinterklaasjournaal, ontving 18 procent van de stemmen. Ze wordt op de voet gevolgd door actrice en zangeres Carice van Houten met 13 procent van de stemmen. De titel ‘lekkerste mannelijke voorleesstem’ valt schrijver Adriaan van Dis ten deel. De schrijver was met 23 procent van de stemmen presentator Humberto Tan ruim voor (13 procent).

Veel mensen met een leesbeperking maken veel gebruik van gesproken boeken. De groep mensen die zijn aangewezen op gesproken lectuur is omvangrijk; meer dan een miljoen Nederlanders kampen met een leesbeperking. Zo telt ons land ruim 600.000 dyslectici en ongeveer 300.000 slechtzienden (minder dan een derde zicht). De verwachting is dat het aantal Nederlanders met een leesbeperking de komende vijf jaar met 20 procent toeneemt. Voor een groot deel van deze groep is een gesproken boek een oplossing om toch nog te kunnen lezen. draagt hieraan bij. 

Via de website audiolezen.nl of de app kunnen mensen die bijvoorbeeld blind, slechtziend of dyslectisch zijn, op een laagdrempelige manier kennismaken met de collectie van Stichting Aangepast Lezen. Deze collectie bestaat uit ruim 70.000 gesproken boeken en een uitgebreide kiosk met circa 175 gesproken versies van populaire kranten en tijdschriften. Dit brede aanbod is exclusief beschikbaar voor mensen met een leesbeperking.

© Nationale Onderwijsgids