Normal_parkeerplaats_gehandicapten_gehandicaptenparkeerplek
Het jobcoachproject waarin Zeeuwse jongeren met een beperking hulp krijgen bij het zoeken van werk, heeft succes. Het project is begin van het jaar gestart en inmiddels heeft ruim een derde van alle Zeeuwse jongeren die deelnemen een baan of stageplek gekregen. Dit meldt Omroep Zeeland. 
Sinds 1 januari kunnen de doelgroepjongeren van het project geen gebruik meer maken van de wajong-uitkering. In Zeeland is daarom besloten een jobcoachproject op te zetten. De deelnemers van dit project worden begeleid door een jobcoach tijdens hun zoektocht naar werk of een stage. Het project wordt in heel Zeeland uitgevoerd. 33 procent van de jongeren die een jobcoach heeft gekregen heeft inmiddels een plekje gevonden. Op Walcheren is zelfs de helft van de jongeren aan het werk. 
 
Hanita Lievense is een van de jobcoachen die betrokken is bij het project. Volgens haar is het belangrijk om al met de jongeren in contact te komen terwijl zij nog op het voortgezet speciaal onderwijs zitten. "Dan kunnen we samen met hen en de school al het nodige voorbereiden. Daarna gaan we op zoek naar een baan, en doen we samen de sollicitatie gesprekken. En als er een baan gevonden is, komen we regelmatig kijken op het werk of alles goed gaat."
 
Zeeuwse werkgevers en sociale partners hebben afgesproken dat in 2016 450 garantiebanen in Zeeland zijn. Als dit aantal niet gehaald wordt, wordt het verplicht voor werkgevers om jongeren met een beperking in dienst te nemen. 
 
© Nationale Onderwijsgids