Normal_autisme_jongen__compfight_

Sven Schippers wil in Haarlemmermeer een behandelcentrum opzetten voor kinderen tussen de twee en acht jaar oud die lijden aan (klassiek) autisme. Schippers wil dezelfde behandelmethoden volgen die De Droomboom in Blaricum ook gebruikt: het Applied Behavior Analysis (ABA) principe. Dat meldt Haarlems Dagblad.

Schippers heeft zelf een zoon met autisme. “Dat betekent een leven lang intensief voor je kind zorgen”, zegt Schippers. Zijn zoon wordt nu behandeld volgens het ABA-principe. Dit houdt in vier keer per week 6,5 uur lang training, één-op-één, door een orthopedagoog. Deze behandeling zou resultaten boeken, zo zouden de kinderen veel meer zelfredzaam worden en minder probleemgedrag vertonen.

De methode gaat volgens Schippers uit van kleine stapjes in de ontwikkeling. Zo wordt er per kind bekeken wat haalbaar is. Ook de ouders worden getraind in hoe ze met hun kind om moeten gaan. De intensieve behandeling is wel een dure manier van zorg. Dagbesteding voor kinderen met autisme kost ongeveer 40.000 euro per jaar. Schippers geeft aan dit voor ruim 55.000 euro te kunnen doen. “Duurder inderdaad, maar dat is heel eenzijdig bekeken. Als een kind op deze cruciale leeftijd zich zo goed ontwikkelt, dan scheelt dat de maatschappij in de toekomst enorm veel geld aan zorg”, legt Schippers uit.

Volgens de Radboud Universiteit scheelt het een miljoen aan zorgkosten per kind. 48 procent van de kinderen die volgens de ABA-methode behandeld zijn, zouden uitstromen naar het basisonderwijs en de rest naar speciaal onderwijs. Schippers zou alleen de bestuurder zijn van de stichting zijn die het behandelcentrum op gaat zetten. Hij gaat samenwerken met iemand van het ABA-centrum in Woerden die mensen mag opleiden om volgens de ABA-methode te werken. Schippers zoekt nu naar vijf tot zes kinderen tussen de twee en 8 jaar oud, met een (geestelijke) ontwikkelingsachterstand, die zijn vastgelopen in de reguliere zorg en de diagnose klassiek autisme hebben. 

© Nationale Onderwijsgids